Iréne Theorin

Sopraan
Curriculum: 

De Zweedse sopraan Iréne Theorin is de shooting star onder de dramatische sopranen van het ogenblik. Zij is een graag geziene gaste in alle belangrijke operahuizen.
Zij studeerde in Göteborg en Kopenhagen en debuteerde als ensemblelid van Det Kongelige Teater in Kopenhagen. Zij vertolkte er Mozart-, Verdi- en Puccinirollen om vrij vlug over te schakelen naar de grote personages van Richard Wagner : Elsa/Lohengrin, Eva/Die Meistersinger von Nürnberg, Senta/Der fliegende Holländer, Sieglinde/Die Walküre en Brünnhilde.
Na haar adembenemend debuut als Brünnhilde in de spraakmakende productie van Kasper Bech Holten in Kopenhagen vertolkte ze deze rol op vele beroemde operapodia: Opera Keulen, Semper Oper Dresden, Deutsche Oper Berlijn, Covent Garden, Metropolitan New York, Staatsoper München, Liceu Barcelona, Wiener Staatsoper en in de Ring van Daniel Barenboim/Guy Cassiers in de Staatsoper Berlijn en het Teatro alla Scala Milaan.
Ook Isolde is één van haar grote partijen die haar reeds verschillende keren naar de Bayreuther Festspiele bracht. Zij vertolkte de rol onder meer in Brussel, Rotterdam, Berlijn en Kopenhagen.
Naast een rits Wagnerrollen en Puccini’s Turandot, een rol die ze deze zomer in de Arena van Verona zong, is Elektra één van haar glansrollen. Zij zong deze veeleisende Strausspartij tijdens de Salzburger Festspiele van 2010, in de Opera van Stockholm, Opéra national de Paris Staatsoper München en Opera Vlaanderen.
Iréne Theorin werkte samen met belangrijke dirigenten zoals Myung-Whun Chung, Sir Mark Elder, Adam Fischer, Rafael Frühbeck de Burgos, Valery Gergiev, James Levine, Lorin Maazel, Christian Thielemann, Antonio Pappano en Zubin Mehta.

Verdere info vindt u op http://irenetheorin.com/

Op zondag 28 september 2017 was zij bij ons te gast voor een uiterst leuk interview.