WagnerActiviteit #16: Over de onverenigbaarheid van macht en liefde

Datum: 
zaterdag, 24 februari, 2018
Volledige beschrijving: 

De eerste WagnerActiviteit van 2018 was gewijd zijn aan de Ring des Nibelungen.

In Huset Gent hadden we het genoegen om Piet Lamberts Van Assche te ontvangen. Hij bracht een audiovisuele presentatie van Der Ring des Nibelungen en besteedde daarbij aandacht aan het verhaal, de muzikale structuur en de filosofie die aan het verhaal ten grondslag ligt. Piet Lamberts Van Assche toonde hoe Wagner emoties, karakters, gebeurtenissen en politieke ideeën vertaalt in muziek. Twee uur verhaal, tekst, foto's, en vele, korte DVD- en audiofragmenten. Tijdens de presentatie leerden we Der Ring des Nibelungen kennen als een op toon gezet handboek politieke filosofie.

Piet Lamberts Van Assche studeerde rechten, economische wetenschappen en filosofie aan de KUleuven. Hij werkte 13 jaar in de privésector en geeft sinds 1999 les aan Thomas More (voorheen Katholieke Hogeschool Kempen) , campussen Turnhout en Geel. Hij heeft een passie voor geschiedenis en kunst. Tijdens zijn studententijd leerde hij Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner kennen. Deze liet hem sindsdien niet meer los.

Na deze lezing volgde een lichte lunch (Quiche met slaatje, al dan niet vegetarisch) en een concert om deze dag af te sluiten. Bruno De Canne, Nadlada Thamtanakom en de pianist Jan Van Lerberghe brachten een gevarieerd programma met onder andere Wagner, Korngold en Strauss.

Programma:
10.00 u.-10.30 u.: Onthaal
10.30 u.-13.00 u.: Lezing
13.00 u.-15.30 u.: Lunch (Quiche)
15.30 u.-17.00 u.: Concert (R. Wagner/E. Korngold/R. Strauss)

Praktische info:
> Wanneer: Zaterdag 24 februari, vanaf 10.00 u.
> Waar: Huset (Hoogstraat 49 — 9000 GENT)
> Prijs:
>>> Lezing voor leden: Gratis | voor niet-leden: €5
>>> Lunch: €9
>>> Concert: €15