U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

In de loop van de maand januari organiseren we twee WagnerActiviteiten via Zoom rond het nieuwe boek van professor Freddy Mortier.

Op zaterdag 16 januari laten we de auteur zelf aan het woord. Het is de bedoeling om er een interactieve sessie van te maken waarbij de deelnemers ook vragen kunnen stellen. We vragen wel om de vragen vooraf door te mailen.

Een week later, op zaterdag 23 januari zullen enkele leden telkens een hoofdstuk uit het boek voorstellen en becommentariëren.

Alle leden, ook zij die de zoomsessies niet konden volgen, krijgen achteraf een link om via Youtube de sessie te herbekijken.

 

Praktisch:

 • Deel 1: Interview met professor Mortier:
  • Zaterdag 16 januari, om 10.00 u.
  • Via Zoom (De link wordt de dag vooraf bezorgd aan de ingeschreven leden.)
  • Vragen indienen: via e-mail naar gisele@wagnervrienden.be voor 9 januari.
  • Deelnemen aan de Zoomsessie: Schrijf je in via een e-mail naar gisele@wagnervrienden.be voor 14 januari.
 • Deel 2: Bespreking van enkele hoofdstukken uit het boek:
  • Zaterdag 23 januari, om 10.00 u.
  • Via Zoom (De link wordt de dag vooraf bezorgd aan de ingeschreven leden.)
  • Deelnemen aan de Zoomsessie: Schrijf je in via een e-mail naar gisele@wagnervrienden.be voor 21 januari.
 • De opnames zijn achteraf ook beschikbaar via Youtube.
 • Deze activiteiten zijn enkel bedoeld voor leden van de WagnerVrienden.

 

Het boek van prof. Mortier heeft als titel Richard Wagner: De man die opera voor het volk maakte en is uitgegeven bij Pelckmans. Bestellen kan via: https://www.pelckmansuitgevers.be/richard-wagner.html. Ideale lectuur voor tijdens deze wintermaanden!

 

Info over het boek:

Hoe we vandaag naar opera, kunst en kunstenaars kijken is mee bepaald door Richard Wagner. Eind negentiende eeuw bracht Wagner de wereld in vervoering met totaalkunst. Met zijn opera voor het volk had hij even heftige voor- als tegenstanders. Dat is nog steeds zo. Vanuit een diepe passie voor Wagner probeert Freddy Mortier te begrijpen wat de componist dreef, hoe hij dacht en waarom zijn opera’s zoveel mensen blijven fascineren. De tijd waarin hij werkte, zat vol woeste politieke en culturele veranderingen. Wagner zelf was een vat vol tegenstrijdigheden: geniaal, visionair, antisemitisch, militant, veeleisend, ijdel. Freddy Mortier toont hoe Wagner zichzelf oversteeg en wat meesterwerken als Parsifal, Die Meistersinger von Nürnberg of Der Ring des Nibelungen vandaag voor ons kunnen betekenen.

 

Info over de spreker:

Freddy Mortier (1958) studeerde aan de Universiteit Gent en aan de Sorbonne. Hij doceert ethiek aan de Universiteit Gent en publiceert voornamelijk over (bio-)ethische onderwerpen. Hij heeft ook boeken over godsdienstfilosofie en over filosoferen met jongeren geschreven. Hij is de pro-vicerector van de Universiteit Gent en staat er aan het hoofd van een centrale eenheid die het universiteitsmuseum (GUM), de plantentuin en het archief overkoepelt.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?