Over ons

De vzw WagnerVrienden werd in mei 2012 opgericht in de aanloop naar het Wagnerjaar 2013. Het doel van de vzw is dubbel: enerzijds willen we de kennis over Richard Wagner in Vlaanderen verbeteren en verspreiden, anderzijds willen we een hechte groep vrienden creëren. 

Om deze doelstellingen te realiseren, organiseren we lezingen, concerten en uitstappen. Leden kunnen meestal gratis deelnemen aan de lezingen. De lezingen gaan meestal over onderwerpen verbonden met Wagner, maar soms zijn de onderwerpen ook verbonden aan andere onderwerpen uit de muzikale actualiteit. Elk seizoen proberen we 3 à 4 lezingen te organiseren en minstens ook 3 busreizen naar het buitenland.

De maatschappelijke zetel van de vzw is in Oostende, maar de meeste activiteiten gaan door te Gent.

De leden ontvangen regelmatig de digitale nieuwsbrieven:

  • de NieuwsFlash: korte berichten met informatie over de komende activiteiten;
  • het WagnerNieuws: een digitaal magazine met recensies en uitgebreide artikels.

De vzw WagnerVrienden is aangesloten bij het “Richard Wagner Verband International”, het internationale netwerk van Wagnerverenigingen. Hierdoor hebben leden voorrang bij het bestellen van kaarten voor de Bayreuther Festspiele. Daarnaast is de vzw ook lid van de “Gesellschaft der Freunde von Bayreuth”. Ook via deze weg kunnen we elk jaar kaarten aanbieden voor Bayreuth. Deze kaarten zijn natuurlijk enkel voor onze leden.

De vzw WagnerVrienden is democratisch georganiseerd: het is belangrijk dat er voldoende inbreng is vanuit de leden. Daarom wordt er elk jaar een “Algemene Vergadering” georganiseerd waarop het beleid besproken wordt en een bestuur aangeduid wordt.

Raad van bestuur (2022-2023):

  • Bernard Huyvaert (bernard [at] wagnervrienden.be) – Voorzitter
  • Bruno Vanneste (bruno [at] wagnervrienden.be) – Ondervoorzitter
  • Gisèle Possemiers (gisele [at] wagnervrienden.be) – Ondervoorzitter
  • Freddy Cys (freddy [at] wagnervrienden.be) – Penningmeester
  • Stefan Burke (info [at] wagnervrienden.be) – Secretaris

Statuten_Versie 2019